Na hlavný obsah

A menedékkérők elszállásolóinak két napja maradt a kimutatás kiállítására, ha igényt tartanak az állami juttatásra

Ez a kötelezettség minden olyan személyt érint, aki nem rendelkezik vállalkozással és februárban, valamint márciusban ukrán állampolgárokat fogadott be.

A menedékkérők elszállásolóinak két napja maradt a kimutatás kiállítására, ha igényt tartanak az állami juttatásra
A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának Častá-Papierničkai üdülő létesítményében biztosítottak az Ukrajnából érkező menekültek számára szállást. Foto: TASR

Ahhoz, hogy az állam folyósítsa a juttatást, a szállásadónak, vagyis az ingatlan tulajdonosának szerződést kell kötnie a menedékkérő személlyel. Ezt követően a szállásadó köteles a szerződés egy eredeti változatát továbbítani a helyi önkormányzatnak a belügyminisztérium által meghatározott minta alapján, ami a szaktárca weboldalán érhető el. A benyújtott dokumentációnak tartalmaznia kell az illetékes személy becsületbeli nyilatkozatát, valamint az ideiglenes menedékjogról szóló igazolás másolatát is.

Adrián Jenčo, a belügyminisztérium közigazgatási részlegének vezetője ennek kapcsán megjegyezte, az elszállásolásról szóló szerződést érdemes legalább három példányban kiállítani.

„Amennyiben az ingatlan nem egyetlen személy tulajdonában van, a szerződést minden társtulajdonosnak alá kell írnia ahhoz, hogy érvényes legyen. A kimutatás esetén azonban egyetlen személy kézjegye is elégséges, ugyanis a tulajdonosok közös megegyezés alapján egy dokumentumot nyújtanak be a helyi önkormányzatnak, amelyben egyikük számlaszáma szerepel”

– magyarázta Jenčo.

A menedékkérők havonta egyszer kötelesek bejelenteni az önkormányzatnak, hogy ki biztosít számukra szállást.

Az ukrán állampolgárok elszállásolásáért járó juttatásra minden olyan személy jogosult, aki nem ebben a szegmensben vállalkozik. Ők lehetnek lakások és családi házak tulajdonosai, de akár önkormányzatok is, ha térítésmentesen, esetleg az általuk működtetek szervezeteken keresztül biztosítanak szállást a menedékkérőknek.

Az ingatlantulajdonosok legkésőbb öt nappal az adott naptári hónap végét követően kötelesek eljuttatni a helyi önkormányzatnak azt a kimutatást, amely tartalmazza azon éjszakák számát, amikor ukrán menekülteknek biztosítottak szállást.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban