Na hlavný obsah

Magyarországi választások nemzetközi visszhangja

A főbb nemzetközi lapok címoldalon írtak Orbán Viktor győzelméről, leginkább arra helyezve a hangsúlyt, hogy zsinórban negyedszer alakíthat kormányt a magyar miniszterelnök.

Magyarországi választások nemzetközi visszhangja
Foto: Századvég Alapítvány

A megjelent írások többségében arra emlékeztetnek, hogy a közvélemény-kutatások szorosabb versenyt jósoltak, így kissé meglepetten közölték, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz kényelmesen győzött az ország nagy részén. Márki-Zay Péter ellenzéki vezető még saját választókerületében sem tudott nyerni, ott, ahol polgármesterként tevékenykedik – emelték ki a tudósításokban. A Deccan Herald indiai lap címlapon közölte, hogy az indiai kormányfő, Narendra Modi hétfőn gratulált Orbán Viktor Magyarország vezetőjének pártja parlamenti választási győzelméhez, és kijelentette, hogy várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy tovább erősítse a szoros és baráti indiai-magyar kapcsolatokra.

A Reuters hírügynökség több cikkben is beszámolt a magyar választásról. Az egyik írásban az új magyar kormány előtt álló legfontosabb feladatokat veszik számba. Ide sorolják az orosz energiától való függőséget, ami kritikus lehet a háború és az arra adott nyugati szankciók fényében; de megemlítik a lassuló gazdasági növekedést, a gyorsuló inflációt, illetve a helyreállítási alap körüli vitákat Brüsszellel. A Sky News kifejtette: “Magyarország Putyin-barát miniszterelnöke győzelmet aratott az országos választásokon, zsinórban negyedik alkalommal”. Hozzátették: “Orbán megosztó társadalmi és kulturális kérdésekre alapozta kampányát, de az ukrajnai háború kitörése után megváltoztatta az üzenetét”. A BBC  “Orbán Viktor nacionalista miniszterelnök győzelmet aratott” –  címmel számolt be a magyar választásokról, majd később azzal a címmel hozta le a hírt, hogy “Magyarországon Orbán győzelme komoly fejfájást okoz az Európai Uniónak”. Az amerikai CNN hírcsatorna “Orbán Viktor, Magyarország tekintélyelvű vezetője „ellenfélnek” nevezi Zelenszkijt, miután megnyerte a választást” címmel értékelte a magyarországi választást. A Guardian szerint „Orbán, aki szoros kapcsolatot épített ki az orosz vezetővel, és tizenkétszer találkozott vele, a február 24-i háború kitörése után újratervezte választási kampányát, melyben a Fideszt »békepártként« jelölte meg, megfogadva, hogy kimarad a konfliktusból”.

Matteo Salvini az elsők között gratulált a győzelemhez. Az olasz politikus a  Twitteren azt írta, hogy a magyar miniszterelnök egyedül szállt szembe  azok ellen, akik el akarják törölni a keresztény Európa gyökereit. Rajta kívül Geert Wilders holland politikus is közös fotóval gratulált Orbán Viktor győzelméhez, csakúgy, mint a francia jobboldali párt vezetője, Marine Le Pen és a spanyol Sergio Rodriguez.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Orbán hatalmas győzelméről és arról ír, hogy “máris gúnyolja az EU-t”. A lap úgy fogalmaz: A magyar miniszterelnök a nemzeti-konzervatív Fidesz-pártjával vasárnap elért egyértelmű választási sikerét azonnal felhasználta arra, hogy hadat üzenjen az európai intézményeknek, amelyek ellen nagyon szeret kampányolni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Márki-Zay Péter ledöbbent a választási vereségen és antidemokratikusnak minősítette a kampányt és annak eredményét is.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban