Na hlavný obsah

Együtt egy padban, avagy megoldások az iskolai szegregáció megszüntetésére

A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma tanárokkal és a Szlovák Köztársaság Kormánya Roma Közösségekért Felhatalmazott Hivatalával közösen elkészítette az Együtt egy padban című dokumentumot, amely konkrét megoldásokat ad iskolai szegregáció megszüntetésére.

Együtt egy padban, avagy megoldások az iskolai szegregáció megszüntetésére

Szlovákia problémával néz szembe ami a roma gyerekek oktatását illeti. A roma gyerekek elkülönítését a szlovák bíróságok és az Európai Bizottság határozatai is megerősítették.

“Már hét éve jogsértés miatt indítottak eljárást Szlovákia ellen a faji egyenlőségről szóló irányelv megsértése miatt.” – nyilatkozta Branislav Gröhling oktatási miniszter. Ez a kérdés sokáig megoldatlan maradt. Nem az iskolák megbüntetése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg, hogy a pozitív példák és esetek útját kövessük. A szegregáció okozója nem egyedül az iskola – jegyezte meg az oktatási miniszter.

            Svetlana Síthová az Oktatási Minisztérium felelős államtitkára szerint az anyag célja, hogy megtörje azt a tabut, amely a szegregáció témakörében évek óta kialakult az oktatásban. 

“Az anyag legfontosabb részét az esettanulmányok képezik, más szóval fontosnak tartjuk, hogy mindegyik iskola megtalálja a saját példájára alkalmazható módszert.”- mondta Svetlana Síthová. A kézikönyv ajánlásokat, tanácsokat és tippeket ad az iskoláknak és az iskolaigazgatóknak a szegregáció megszüntetéséhez való továbblépéshez. Három részre oszlik az anyag. Az első az oktatási befogadás, szegregáció és deszegregáció témájához kapcsolódó terminológia és megközelítések magyarázatát tartalmazza.

      A második rész egy sor intézkedést és változtatást tartalmaz a szegregáció csökkentésére különböző szinteken – az osztályszinttől a regionális szintig. Tartalmaz egy kilencpontos deszegregációs eljárást is, mind a hazai, mind a külföldi tapasztalatok alapján.

      A harmadik részben négy esettanulmányt dolgoznak fel, amelyek Ágostháza, Detrekőcsütörtök, Dobsina és Nyitra településeiről származnak. „Négy különböző esetről van szó, ahol az iskolák megtalálták a módját, hogyan segíthetik diákjaikat annak ellenére, hogy eleve nehéz szociális helyzetbe születtek“ – mondta az Oktatási Minisztérium államtitkára. Olyan általános iskolákról van szó, amelyek fokozatosan növelték tanulóik középiskolai eredményességét, csökkentették a lemorzsolódást, és mondanivalójukkal el tudták érni a többségi tanulókat is. A Szlovák Köztársaság Kormánya Roma Közösségekért Felhatalmazott Hivatalának adatai szerint a roma gyerekek 25 százaléka olyan iskolába jár, ahol minden osztálytárs roma.

      Az anyaggal céljuk a marginalizált közösségekből származó tanulók szegregációjának megszüntetése és sikerességének növelése. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban