Na hlavný obsah

Grúziából Ukrajnába helyezte a csapatait Oroszország

Moszkva eközben azzal vádolja Kijevet, hogy Belgorod városában csapást mértek egy üzemanyagraktárra. 

Grúziából Ukrajnába helyezte a csapatait Oroszország
Csapást szenvedett üzemanyagraktár az oroszországi Belgorod városában, ami 40 kilóméterre fekszik az ukrán határtól. Foto: TASR/AP

Oroszország közel 2 000 katonáját helyezte át Grúziából Ukrajnába. Matúš Halás, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa rámutatott, Oroszország már korábban is hozott erősítést az ország túloldaláról. Ez pedig egy újabb darabja annak a kirakósnak, amely arra enged következtetni, hogy Moszkva hadi ereje fogyatkozik, így szükség van az utánpótlásra.

„Úgy fest, az orosz oldal az elmúlt 5-6 hétben annyi katonát veszített, amennyit afganisztáni jelenlétük idején évek alatt. Mivel ilyen jelentős veszteségeket szenvedtek a csapatok egyrészt harcképtelenné válnak, másrészt a hiányt mindig pótolni kell”

– mutatott rá Halás.

Minden jel arra mutat, hogy Oroszország igyekszik rendezni sorait, aminek az is része, hogy a katonai hadműveletet némileg módosítják -véli az elemző, aki azt is hozzátette, Moszkva nem gondolta át, hogy az általuk indított támadásra nincs kapacitásuk. Mivel a tervek nem voltak megfelelőek, így a megvalósítás sem lehetett az.

Moszkva azt állítja, hogy a Belgorod városában megsemmisített üzemanyagraktárra mért csapás hátterében Ukrajna áll. Amennyiben ezt az információt sikerül megerősíteni, nem ez lesz az első olyan eset, hogy ukrán lövedékek orosz területen érnek földet.

„Ez teljesen legitim. Egy konfliktus kellős közepén vagyunk, így számolni kell azzal, hogy az ellenfelek megtámadják egymást”

– emlékeztetett az elemző.

Ennek kapcsán azt is elmondta, nem gondolja, hogy Oroszországnak szüksége lenne bármilyen indokra is ahhoz, hogy legitimizálja a jelenleg is zajló háborút, amelyet ők különleges hadműveletként tartanak számon.

Kijev szerint a katonai helyzet az ország déli részében a legkiélezettebb. 

Eközben a Vöröskereszt arról tájékoztatott, hogy Oroszország beleegyezett Mariupol evakuálásába, azonban a csütörtöki humanitárius segélyszállítmány Mariupolba juttatása kudarcba fulladt. Ukrajna péntek reggel egy újabb humanitárius folyosót nyitott volna, amelynek köszönhetően tízezrek hagyhatták volna el a várost, a helyi illetékesek azonban arra figyelmeztettek, az útvonal a tűzharcok miatt veszélyes lehet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban