Na hlavný obsah

Tavaly több mint 73 ezren haltak meg Szlovákiában

Ez a szám 1919 óta a legmagasabb abszolút érték.

Tavaly több mint 73 ezren haltak meg Szlovákiában
Foto: TASR/AP

A többlethalálozási arány 2021-ben elérte a 37 százalékos szintet. A legtöbb halálesetet a keringési rendszer betegségei okozták, a második leggyakoribb halálok a COVID-19 volt, tájékoztatott csütörtökön a Szlovák Statisztikai Hivatal.

„A COVID-19 világjárvány a halálozási arányok jelentős növekedését okozta Szlovákiában. A halálozások száma 2020-ban már meghaladta a 100 000 lakosra jutó 1000 halálesetet. 2021-ben ez a szám 1350-re emelkedett“

– fejtette ki Zuzana Podmanická, a statisztikai hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A legtöbben 2021 első és utolsó negyedévében haltak meg, amikor Szlovákiát elérte a pandémia második és harmadik hulláma. Az ezekben a hónapokban bekövetkezett halálesetek száma az összes 2021-es haláleset csaknem kétharmadát tette ki.

A pandémia előtti időszakhoz képest az elhunytak száma a legszámottevőbben – 43, illetve 42 százalékkal – Kassa megyében és Eperjes megyében nőtt meg. A többlethalálozási arány a legmérsékeltebb – 32, illetve 34 százalékos – Pozsony és Zsolna megyében volt.

„Szlovákia nyolc régiója közül tavaly négy régióban volt az átlagosnál magasabb a nyers halálozási arányszám. Nyitra megyében és Besztercebánya megyében megdőlt a rekord – több mint 1500 haláleset jutott százezer lakosra. Az országos aránynál rosszabb volt a helyzet Trencsén és Nagyszombat megyében is”

– tájékoztatott a hivatal.

Sorrendben a keringési rendszer betegségei, a Covid-19, a daganatos megbetegedések, a légzőszervi megbetegedések és az emésztőrendszer betegségei – ez volt az öt leggyakoribb halálok tavaly. 2021-ben a többlethalálozás a lakosság két korcsoportját, a munkaképes korúakat és a posztproduktív korúakat érintette. A munkaképes korúak, azaz a 15-64 évesek esetében meghaladta a 23 százalékot, a posztproduktív korúak, tehát a 65 év felettiek esetében pedig a 42 százalékot.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban