Na hlavný obsah

Leválhat az orosz gázellátásról Szlovákia

Szlovákiának fel kell készülnie az orosz gáztól való elszakadásra, állítja Eduard Heger miniszterelnök.

Leválhat az orosz gázellátásról Szlovákia
Foto: Reuters

A vészforgatókönyvek kidolgozását sürgeti a tény, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ultimátumokat szab. Ezek értelmében a gázért csak rubelben fizethetnének az egyes országok. Ha viszont Európa elfogadja ezt a feltételt, azzal a saját szankcióit kerüli meg.

Az orosz rubel árfolyama jelentősen csökkent az európai szankciók miatt, ezért Vlagyimir Putyin új stratégiákat keres a megerősítésére. Egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy a gázellátásért Oroszország csak rubelt fogad el. Az európai vezetők ezt elutasították, mivel ezzel a saját szankcióikat kerülnék meg. Ráadásul az orosz Gazprom gázszolgáltatóval kötött szerződések, beleértve Szlovákia szerződéseit is, euróban vannak meghatározva. Szlovákiának tehát fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat.

„A Szlovák Gázműveknek először eurót kéne váltania rubelre, és csak ezután fizethetne az orosz Gazpromnak rubelben a gázért. Ezzel viszont csak tovább nőne Szlovákia függősége Oroszországtól, hiszen így nemcsak energiai szempontból, hanem anyagi szempontból is függővé válna Szlovákia“

– olvasható Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök sajtóközleményében.

Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója azt állítja, hogy a rubel kereskedelmi használata nem jelentene akkora problémát, de felmerülnek más problémák is.

„A kérdés, hogy a megrendelők hozzátudnának-e jutni orosz valutához anélkül, hogy felrúgnák a szankciókat. Ez a probléma jelenleg nemcsak a pénzvilágot érinti“

– mondta a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója.

Karol Galek a gazdasági minisztérium államtitkára szerint, ha legitimálnánk a rubelt és engednénk Putyin követelésének, azzal az ukrajnai háborút legitimálnánk. Szlovákiának kedvez viszont, hogy a fűtési szezon végén járunk. Az államnak 30 napra van biztonsági tartaléka.

„Ez a tartalék rendelkezésre állhat fűtési szezonon kívül is, ami rendszerint március végéig tart“

– jelentette ki a gazdasági államtitkár.

Ezenkívül Szlovákia általános tartalékkal is rendelkezik.

„Vannak készleteink, amelyek nemcsak a helyi megrendelőinknek állhatnak rendelkezésére. Ezek most 22 százalékon vannak“

– tette hozzá Galek.

Jozef Badida energetikai szakértő úgy véli, ha az orosz gázcsapok hirtelen elzárására kerülne sor, Szlovákia gondban lenne. Nincs ugyanis más gázzal tapasztalata az államnak, vagyis cseppfolyósított gázzal sem.

„Sok a kérdőjel és kevés a válasz. Jelenleg nincsenek reális és már bevált alternatíváink“

– mondta a szakértő.

Szerinte az államnak éppen ezért minél hamarabb vázolnia kéne a vészforgatókönyvet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban