Na hlavný obsah

Döntött a kormány a menedékkérők elszállásolásáért járó támogatás összegéről

Minden Ukrajnából érkező 15 évnél idősebb menekült elszállásolásáért 7 eurós támogatást hagyott jóvá a kormány a szerdai ülésén.

Döntött a kormány a menedékkérők elszállásolásáért járó támogatás összegéről
Foto: TASR

A kormány jóváhagyta, hogy minden egyes Ukrajnából érkező menekült elszállásolásáért 7 euró összegű juttatás jár éjszakánként a szállásadónak. 15 évnél fiatalabb gyermek esetébe ez az összeg 3,50 euróra módosul. A hozzájárulást június végéig biztosítják. Az elfogadott dokumentum szerint a menedékkérőnek szerződést kell kötnie azzal a személlyel, aki lakhatást biztosít számára. A szerződésnek többek között tartalmaznia kell az ingatlan típusát, a szobák számát, valamint a menekült tartózkodásának időtartamát. Az elszállásolásért kifizetendő támogatás összegének felső határát az ingatlan szobáinak száma határozza meg.

„Egyelőre nem tudni meddig tart majd az orosz-ukrán konfliktus, így az sem kiszámolható, hány menedékkérő érkezhet még Szlovákiába, közülük hányan kérvényeznek ideiglenes tartózkodási engedélyt”

– mutatott rá a belügyminisztérium által előkészített dokumentum.

A juttatás összege az ingatlan szobáinak számától függően legfeljebb összesen 500-1250 euró között mozog majd havonta. A menedékkérőknek áprilistól kezdve az egyes önkormányzatoknak is be kell jelenteniük, hogy hol vannak elszállásolva. Az önkormányzatok továbbítják ezt az információt a belügyminisztériumnak, ahonnan a pénzügyminisztériumba kerül.

A kormány a szerdai ülésén döntött arról is, hogy elfogadják a Bírói Tanács javaslatát, így Beáta Ricziová lesz a Szlovák Köztársaság jelöltje az Európai Unió Törvényszéke által meghirdetett bírói pozícióra. Ricziová Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter jelöltje, jelenleg a Szlovák Köztársaságot képviseli az Európai Unió bíróságai előtt. A luxemburgi székhelyű Törvényszék az Európai Unió Bíróságának része, a bírók megbízatása pedig hat évre szól.

A kormány elutasította a parlamenti képviselők egy csoportja által a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban