Na hlavný obsah

Isztambulban folytatódtak az orosz-ukrán béketárgyalások

A tárgyalóasztalnál szó esett a biztonsági garanciákról, amely értelmében Ukraja nem lesz más országok katonai bázisa.

Isztambulban folytatódtak az orosz-ukrán béketárgyalások
A török elnök, Recep Tayyip Erdogan üdvözli a egy korábbi béketárgyalás orosz és ukrán feleit 2022. március 29-én, Isztambulban. Foto: TASR/AP

A neutralitás lehetősége nem elvetendő, azonban minden azon múlik, milyen feltételek kapcsolódnak majd hozzá. Kijev biztosan nem szeretné, hogy a múlt eseményei megismétlődjenek, ugyanis Ukrajna 2014-ben már magára vállalta a neutrális fél szerepét, Oroszország pedig éppen ekkor indított először támadást az ország ellen – emlékeztetett Michal Lebduška elemző.

„Amikor Viktor Juscsenko volt az elnök, Ukrajna szeretett volna belépni a NATO-ba, azonban 2010-ben, amikor Viktor Janukovics került az ország élére, a neutralitást választották”

– magyarázta Lebduška.

Azért, hogy ne ismétlődjön meg a 2014-es forgatókönyv, Ukrajna a neutralitás kapcsán bizonyára biztonsági garanciát is követel majd, amely irányultsága egyelőre nem ismert. Az szintén kérdéses, hogy Oroszország elfogadná -e az efféle feltételeket.

„Szerintem elsősorban attól függ, hogy Oroszország képes lesz -e folytatni az előretörést, illetve attól, hogy mennyire mérnek súlyos csapást a nyugati államok szankciói az orosz gazdaságra, hiszen főként ezek a tényezők határozzák meg Moszkva engedékenységének mértékét”

– osztotta meg véleményét Lebduška.

Petro Porosenko egykori ukrán elnök 2019-ben ismét megváltoztatta Ukrajna státuszát, és akkor az alkotmány preambulumában is leszögezte, az országnak nyitnia kellene a NATO felé, ami tulajdonképpen azt jelenti, ha Ukrajna ismét neutrális állam szeretne lenni, alkotmányt kellene módosítaniuk. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez a folyamat akár egy évig is eltarthat.

„És kérdéses, hogy az ukrán parlament közös nevezőre jutna -e a téma kapcsán, valamint hogyan vélekedne a kérdésről az ukrán társadalom”

– mutatott rá az elemző.

Az isztambuli tárgyalás kisebb szünetekkel négy órán át tartott. A küldöttek többek között egy sor lehetséges biztonsági garanciáról tárgyaltak, amely értelmében Ukrajna kötelezettséget vállalna, hogy nem lesz más országok katonai bázisa – közölték az ukrán delegáció tagjai, akik szerint ezen folyamat kezesei Törökország, Lengyelország és Kanada lehetnek. Ukrajna képviselői arról is szót ejtettek, hogy az orosz fél feltételei valószínűleg népszavazás tárgyát képezik majd.

Moszkva csupán annyit árult el, hogy a tárgyalás konstruktív volt, Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője pedig azt nyilatkozta az egyik orosz televíziónak, hogy néhány órán belül hivatalos közleménnyel is szolgálnak majd.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban