Na hlavný obsah

Az oktatási minisztérium térképet készített a szabad helyekkel rendelkező iskolákról

A nyilvántartás célja, hogy megkönnyítsék az Ukrajnából érkező tanulók beilleszkedését a szlovák iskolarendszerbe.

Az oktatási minisztérium térképet készített a szabad helyekkel rendelkező iskolákról
Az eperjesi Tarasz Sevcsenko közös igazgatású ukrán tannyelvű alapiskolában és gimnázium is fogadott be háború elől menekült diákokat. Foto: TASR

Az oktatási minisztérium által létrehozott honlapon azon szlovák és ukrán lakosok jelentkezését is várják, akik a menekülthullám kapcsán készek segítséget nyújtani az oktatási intézményeknek. Esetükben feltétlenül szükséges a legmagasabb iskolai végzettség feltüntetése. A rendszerben az iskolák önkéntesen tehetik közzé a szabad helyek számát, azonban továbbra is érvényes, hogy a szülő közvetlenül az általa előnyben részesített intézményben is érdeklődhet, lenne-e hely a gyermeke számára.

A szaktárca térképe azonban listázza az összes olyan óvodát, alap- és középiskolát Szlovákiában, ahol jelenleg tudnak új tanulókat fogadni, így megkönnyítik a szülők helyzetét. 

„Ezek az információk az egyes intézmények kapacitásairól csupán tájékoztató jellegűek, így a választást követően kapcsolatba kell lépni az adott iskolával, hogy megerősítsék a weboldalon olvasottakat“ – magyarázta Branislav Gröhling (SAS) oktatási miniszter, aki arról is beszámolt, hogy máig 24 iskola jelezte a szabad helyek számát, amelyből szám szerint 588 áll az Ukrajnából érkező gyermekek rendelkezésére.

A honlap a felsoroltakon kívül lehetőséget biztosít arra is, hogy az ukrán tanárok jelezzék álláskeresési szándékukat. Eddig 16 pedagógus használta az űrlapot.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban