Na hlavný obsah

Amnesty International – Szlovákiának is van min javítania

Az emberi jogi szervezet kutatásának a jelentése a romák elleni diszkriminációt, a nemi alapú erőszakot és az egészségügyi szakemberek nem megfelelő fizetését kifogásolja

Amnesty International – Szlovákiának is van min javítania
Foto: TASR/AP

„2021 a gyógyulás és a felépülés éve kellett volna legyen. Ehelyett a még mélyebb egyenlőtlenség és a nagyobb instabilitás inkubátorává vált. Öröksége az elkövetkező években tönkreteszi a társadalmat“ – figyelmeztetett az Amnesty International éves jelentésének elején.

„A politikai vezetők ígéretekkel büszkélkedtek, hogy a világjárvány után jobb társadalmat építenek fel, kezelve a megrögzött egyenlőtlenségeket, amelyek a népességet is befolyásolták a világjárvány által és az árulásokkal“

– mondta Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára.

Kifejezetten bírálta az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát amiatt, hogy a szükségesnél több covid vakcinát halmoztak fel. A Pfizer, a BioNTech és a Moderna szédületes, akár 54 milliárd dolláros nyereséget tervezett 2021-re, de vakcináik kevesebb mint két százalékát szállították az alacsony jövedelmű országokba.

Ugyanakkor az emberi jogi szervezet bírálta a Metát és a Twitter internetes óriáscégeket, amiért „táptalajt biztosítanak a félretájékoztatáshoz“ a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatban.

Az Amnesty szerint a világjárvány elleni intézkedések a marginalizált embereket sújtják a leginkább, ez még nagyobb társadalmi megosztottsághoz és igazságtalansághoz vezetett.

Éves jelentésében, amely a szlovákiai helyzet értékelését is tartalmazza, arra figyelmeztetett, hogy 2011-ben „a szlovák hatóságok széles körben diszkriminálták a roma férfiakat és nőket“ a roma telepeken tömeges karantén bevezetésével. Emellett az Amnesty azt is bírálta, hogy a Szlovák Köztársaságban még mindig nem alkalmazták a sterilizáció áldozatává vált roma nők kompenzációs mechanizmusát.

Az Amnesty International Szlovákia igazgatója Rado Sloboda azt is kiemelte a jelentésből, hogy az első vonalban dolgozó embereket is diszkriminálták, hiszen az egészségügyi dolgozókon kívül, akik valóban a legnagyobb kockázatnak voltak kitéve a bolti eladók is nagy rizikót vállaltak.

“Természetesen ezeken a munkahelyeken az egyéb feltételek nem voltak elegendőek, és ez a járvány öröksége lesz, amellyel meg kell küzdenünk, hiszen egészségügyi ellátás és más alapvető szolgáltatások is szükségesek az ország működéséhez a járványtól függetlenül.”

– nyilatkozta Sloboda.

A jogvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a szlovák törvényhozók többször is megpróbáltak olyan „módosításokat“ elfogadni, amelyek korlátoznák a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést.

Az Amnesty felhívta a figyelmet arra is, hogy Szlovákia még mindig nem ratifikálta a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezményt, és a jelenlegi családtörvény megakadályozza a nem heteroszexuális párok törvényes kapcsolatát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban