Na hlavný obsah

Oroszország ezentúl csak rubelért szállítana gázt a barátságtalan országoknak

Oroszország, a világ legnagyobb földgázexportőre azt szeretné, ha a jövőben csak rubelben fizetnénk a nyersanyagért. Az európai vezetők azonban tiltakoznak, a szerződés megszegéséről beszélnek, és próbálnak megoldást találni a problémára.

Oroszország ezentúl csak rubelért szállítana gázt a barátságtalan országoknak
Foto: TASR/AP

A barátságtalan országok listája 48 államot tartalmaz, köztük az Európai Unió tagországait, az Egyesült Államokat, Kanadát, Svájcot és Japánt. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése szerint Oroszország a jövőben csak rubelért szállítana gázt ebbe a közel ötven államba.

A rubelelszámolásra való áttérés feltehetőleg arra szolgál, hogy Oroszország megkerülje a rá kiszabott szankciókat. Az erőfeszítés hátterében pedig többek között az is állhat, hogy Moszkva úgy szeretné újra megerősíteni a rubelt, hogy növeli a keresletet iránta – véli Karel Hirman energetikai szakértő.

„A kérdés az, hogy a vásárlók, vagyis azok a cégek, akik Oroszországból szerzik be ezeket a stratégiai szempontból kulcsfontosságú nyersanyagokat, milyen módszerrel és árfolyammal biztosítják majd be a rubelt“

– mutatott rá Hirman.

Az orosz gáz közel 60 százalékáért az európai országok euróval fizettek, a fennmaradó nem egész 40 százalékért dollárral, és csupán 3 százalékért fontban.

Ezt követően ki fogja meghatározni a rubel árfolyamát? Fér megoldás születik majd? Milyen díjakat szabhatnak ki az esetleges közvetítők? Az orosz közgazdászok szerint a rubelben történő fizetés működési mechanizmusát még ki kell dolgozni, így egyelőre kérdéses, milyen formát ölt majd.

„Putyin de facto olyan árfolyamot határoz meg, ami számára kedvező. A képlet a következő: elkezdünk rubelban vásárolni, az árfolyam hamarosan jelentősen megugrik, a rubel pedig ismét erősödni kezd. Így végeredményben jóval többet fizetünk majd az orosz nyersanyagért, ami számunkra természetesen nem előnyös“

– hangsúlyozta Hirman.

Ezáltal olyan fizetési feltételek keletkeznek, amelyek a nyersanyagot beszerző cégek és a bankok számára egyaránt elfogadhatatlanok lesznek, ami a szállítmányok korlátozásához, esetleg a teljes leállításához is vezethet.

„Ez Putyin célja, aminek elérése után majd azt fogja kiabálni, hogy Oroszország el szerette volna adni a nyersanyagait, de az európaiak nem voltak hajlandóak rubelben fizetni“

– magyarázta a szakértő.

Oroszország pontosan tudja, hogy Európának szüksége van az általuk kínált gázra, a csapok elzárása ebben a pillanatban komoly következményekkel járna, ugyanis a fűtési szezon végeztével újra fel kell töltenünk a tartalékainkat, hogy felkészüljünk a következő télre. Emiatt a szakértő szerint minél gyorsabban megoldást kellene találnunk arra, hogyan biztosítsuk be a szükséges nyersanyagot más forrásokból.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban