Na hlavný obsah

A lengyel-ukrán határon zárta európai körútját az amerikai elnök

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke pénteken az ukrán határtól mintegy 80 km-re fekvő Rzeszów városába látogat. Az orosz-ukrán határon Biden Andrzej Duda lengyel államfővel találkozott. 

A lengyel-ukrán határon zárta európai körútját az amerikai elnök
Joe Biden elnök látogatást tesz a 82. légideszant hadosztály tagjainál a 2022. március 25-én, a lengyelországi Jasionkában. Foto: TASR/AP

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön Brüsszelben a NATO, az EU és a G7 csúcstalálkozók keretén belül több európai vezetővel is eszmecserét folytatott. Lengyelországot az orosz-ukrán konfliktus következtében megszervezett rendkívüli európai útja második szakaszában ejtette útba, azonban nem ő az első amerikai politikus, aki Rzeszów városába érkezett. Március 5-én Antony Blinken külügyminiszter kereste fel az ukrán határ közelében fekvő várost azzal a céllal, hogy támogatásáról biztosítsa az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének ún. keleti szárnyát, amely korábban a szovjetek hatáskörébe tartozott, így félő, hogy az Ukrajna elleni invázió után Moszkva ellenük is lépéseket tervezhet.

Biden és Andrzej Duda lengyel államfő megbeszélésén a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború legújabb fejleményei mellett a konfliktus következményei is szóba kerültek. Duda elsősorban arról tájékoztatta az amerikai elnököt, hogy Lengyelország hogyan birkózik meg a több millió ukrán menedékkérő rohamával. Biden ezt követően találkozott az Egyesült Államok 82. légideszant hadosztályának tagjaival, amely már február óta Lengyelországban állomásozik.

A CNN elemzése szerint nem véletlen, hogy Biden a lengyelekhez látogatott, ugyanis ha van olyan nemzet, amely megértheti Ukrajna gyötrelmeit, akkor az Lengyelország, amelyet történelme során többször osztottak szét egymás közt a nagyhatalmak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban