Na hlavný obsah

A holokauszt szlovákiai áldozataira emlékeztek

80 évvel ezelőtt indult el az akkori szlovák államból az első, zsidókat szállító vonat az auschwitzi koncentrációs táborba.

A holokauszt szlovákiai áldozataira emlékeztek
Foto: TASR

Becslések szerint a Szlovákiából deportáltak közül majd 100 ezer ember vesztette életét. Minden évben ilyenkor a poprádi vasútállomásnál megemlékeznek a szlovákiai zsidók tragédiájáról.

Többek között őket is az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták 80 évvel ezelőtt, csak azért mert a zsidó kisebbséghez tartoztak. Az első, zsidókat szállító vonat 1942. március 25-én, 20 óra 20 perckor indult el Auschwitzba a poprádi vasútállomásról. Összesen 999 fiatal nőt és lányt zsúfoltak be az eredetileg marhaszállításra használt vagonokba, a szerelvény pedig másnap délelőtt érkezett meg a haláltáborba. Közülük ma már csak egyetlen nő él.

Soňa Gyarfašová a huszadik század emberi sorsait kutató újságíró őt idézi.

Matej Baránek, a szeredi Holokausztmúzeum munkatársa szerint az akkori szlovák állam vezetői már 1941 őszén elkezdték tervezni a deportálást. 1942. október 20-ig összesen 57 szerelvénnyel 57 752 zsidót szállítottak a náci koncentrációs táborokba. Közülük csak néhány százan élték túl a megpróbáltatásokat. A szlovákiai zsidók deportálásának második hulláma 1944. szeptember 30-án kezdődött Szereden, és 1945 márciusáig megközelítőleg 13 500 zsidót szállítottak el.

Tomáš Stern a pozsonyi Zsidó Vallási Közösség vezetője szerint a holokauszt nem a vasúti állomások peronjain, és nem is a gázkamrákban, hanem az emberek fejében kezdődött, a fokozódó gyűlölet által. Szerinte ezt a gyűlöletet tapasztalhatjuk most Ukrajnában is.

„Az antiszemitizmusnak, a rasszizmusnak, a hazugságoknak vagy bármilyen alapvető emberi gonoszságnak véget kell vetni. Azonnal el kell ezeket fojtani, csírájukban, a demokrácia minden lehetséges eszközével“

– fogalmazott Stern.

A poprádi vasútállomásnál emlékezett meg Zuzana Čaputová elnök is. Ő arra szólított fel, hogy a holokauszt áldozataira tisztelettel emlékezzünk.

„Azzal tesszük a legjobbat, ha a mindennapi helyzetekben is emlékezünk a holokausztot megelőző szavakra és eseményekre. Észben kell tartanunk ezeket minden igazságtalanság esetén, vagy éppen zsidók vagy más nemzetek, kisebbségek elleni gyűlölködés esetén“

– mondta az államfő.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban