Na hlavný obsah

Brüsszelben elkezdődött a NATO rendkívüli csúcstalálkozója

A NATO egyelőre nem küld csapatokat Ukrajnába, azonban a Kelet-Európa több országába újabb harcscsoportokat fognak telepíteni.

Brüsszelben elkezdődött a NATO rendkívüli csúcstalálkozója
A NATO-csúcsra érkezett vezetők Brüsszelben 2022. március 24-én. Foto: TASR/AP

Repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve. Jens Stoltenberg hangsúlyozta, a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna – mondta.

„Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra”

– fogalmazott a főtitkár.

Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését. Kijelentette: a háború új biztonsági környezetet hozott létre, ez indokolja, hogy a szövetség tagországainak vezetői a csütörtöki csúcstalálkozó alkalmával a NATO keleti régiójának védelmének megerősítéséről dönthetnek. Ez azt jelenti, hogy a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Zuzana Čaputová köztársasági elnök üdvözölte az új harccsoport Szlovákiába való telepítését. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a NATO jelenleg érvényben lévő hivatalos álláspontja tökéletesen egybevág a magyar nemzeti érdekekkel, ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint a magyar honvédség elegendő az ország határainak védelméhez, ugyanakkor készen áll részleteiben megvitatni a javaslatot.

(MTI, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban