Na hlavný obsah

Telegram lehet a dezinfomációk új bázisa

A dezinformációs weboldalak blokkolása miatt új platformokat kell keresni a hamis információkat terjesztő weboldalaknak.

Telegram lehet a dezinfomációk új bázisa

A hamis információkat terjesztő weboldalak székhelyüket külföldre költöztetik, néhányuk pedig nálunk kevésbé ismert hálózatokhoz, például a Telegramhoz csatlakozik, amely már messze nem csak Oroszországra korlátozódik. A Telegram se nem közösségi oldal, se nem kommunikációs platform, a szakértők információs hibridnek nevezik, amely ellenállónak mutatja magát a cenzúrával és a blokkolással szemben. Egyes független orosz médiumok is használták, mint például a zárolt dosch televízió, de a Szputnyik TV is ezen keresztül találta meg a nézőit, amelyet az orosz propaganda terjesztőjének tartanak. 

Galina Timcsenko, a Meduza információs portál alapítója és újságírója szerint a Telegram magán szolgáltató, amelynek az alapítója, Pavel Durov Oroszországban valóban elkerülte, hogy a hivatalok blokkolják, ugyanakkor nem ismerjük a szándékait. Úgy véli, Oroszországban még mindig ez az a platform, amelyen keresztül a leggyorsabban lehet híreket közölni. Számos sajtóterméknek nyújt lehetőséget arra, hogy az éterben maradhasson, de Kiril Martynov szerint nem ez az egyetlen út. A Novaya Gazetában publikáló filozófus emlékeztetett, körülbelül négy évvel ezelőtt a Telegramot olyan társaságnak tartották, amely a szólásszabadság ellen van. Kifejtette, később mintha csoda történt volna, az orosz hivatalok nem blokkolták tovább. Az azonban Kiril Martynov szerint érdekes, hogy az orosz digitális cenzúrának komoly eszközei vannak, mégsem lépnek fel a Telegram ellen. 

A legfrissebb elemzésekből kiderült, hogy Szlovákiában és Csehországban is a hasonló oldalak nyújtanak menedéket az összeesküvés-elméletek terjesztőinek. Felhasználóik száma folyamatosan emelkedik  – figyelmeztet Tomáš Rezek, a Nemzetközi Kérdések Társulásának tagja.

„Az elején a véletlenszerű felhasználók száma nem lesz nagyon nagy, de a Telegram is éppen attól lett közkedvelt, mert tiltották és korlátozták. Ez pedig oda vezetett, hogy nagy számú illegális és káros tartalom jelent meg rajta, amely a felhasználók széles köréhez jutott el”

– magyarázta el Tomáš Rezek.

A webfelület működése más országokban kérdéses, néhány nappal ezelőtt például Brazíliában tiltotta be a bíróság, mivel hamis tartalmak terjesztését engedte meg és nem működött együtt a hivatalokkal.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban