Na hlavný obsah

Az orosz külügyminiszter előadást tartott a Moszkvai Állami Egyetemen

A NATO-békefenntartóinak Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter előadást tartott a Moszkvai Állami Egyetemen
Szergej Lavrov Foto: TASR/AP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondása szerint nehezen haladnak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások, amelynek az az oka, hogy Kijev folyamatosan változtatja az álláspontját. Továbbá tolmácsolta Moszkva azon vélekedését is, mely szerint nem ellenzik a nyugati közvetítést a konfliktusban, azonban Oroszország világosan meghúzta a „vörös vonalait”. Nehezményezte, hogy a Nyugat nem akar emlékezni az orosz „különleges hadművelet” előzményeire, és „kitörli” a történelem számára kellemetlen időszakait. Lavrov állítása szerint a nyugat Oroszország feltartóztatásán és önállóságának felszámolásán dolgozik.

Lavrov úgy látja, a „felvilágosult Nyugat“ megkapta a „fogd meg!“ parancsot, hogy elnyomjon és elpusztítson mindent, ami orosz.

„Ha ruszofób vagy, akkor bármi megengedett, és bármit megtehetsz. Az elmúlt nyolc évben ez az elv rutinszerűen bebizonyosodott azzal kapcsolatban, amit az ukrán hatóságok tettek, és most ez a megengedő ruszofób magatartás az egész, úgynevezett nyugati világra átterjed”

– nyilatkozta Lavrov.

Az orosz központi bank eszközeinek befagyasztását „rablásnak“ bélyegezte, valamint hangot adott azon meggyőződésének is, miszerint az Európai Unió konceptuális kérdésekben elvesztette függetlenségét, és teljesen egybeolvadt a NATO-val és az Egyesült Államokkal. Lavrov szerint Európa megbízhatatlan partnernek bizonyult, Oroszország pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió, a Sanghaji Együttműködési Szervezet és más mechanizmusok segítségével megerősítve, más szemszögből fogja értékelni az európai együttműködési javaslatokat.

„Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg”

– jelentette ki Lavrov.

Az orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén elmondott szerdai előadásában megismételte azt az állítást is, miszerint Moszkva olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek megerősítették gyanúját, hogy Kijev a Donyec-medence erőszakos elfoglalására készül.

Lavrov reagált az orosz sportolók különféle sporteseményekről való kitiltására is:

„Nem tudom, hogyan mosakodnak majd a történelem előtt”

-közölte a külügyminiszter az orosz sportolókkal és művészekkel szemben alkalmazott diszkriminatív lépéseket sorolva.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban