Na hlavný obsah

Bűnösnek találták Navalnijt csalásban és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértésében

Az aktivista barátai és munkatársai szerint a vádak mögött politikai indíték áll, az ítéletet pedig elrettentésnek szántják a Kreml más kritikusai számára.

Bűnösnek találták Navalnijt csalásban és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértésében
Foto: TASR/AP

Alekszej Navalnij jelenleg a korábban kiszabott 2,5 éves börtönbüntetését tölti, amely most akár 13 évvel hosszabbodhat.

Ján Šír elemző szerint egyáltalán nem meglepő, ami jelenleg az orosz bíróságon zajlik.

„Navalnij már hosszabb ideje célpontja a politikai megtorlásnak, ez az ítélet pedig teljesen beleillik az orosz rezsim működési modelljébe”

– magyarázta Šír.

Az ismert korrupcióellenes aktivista, Navalnij, aki többek között felhívta a figyelmet bizonyos fontos pozíciót betöltő személyek aránytalanul magas vagyonára, a vád szerint több millió dollárt sikkasztott el a szervezeteinek juttatott adományokból. Az aktivista munkatársai szerint azonban a vád mögött politikai indíték húzódik. Ennek kapcsán arra is emlékeztettek, hogy Navalnijt 2020-ban úgy próbálták elhallgattatni, hogy megmérgezték.

„Ez kizárólag akkor működik, ha az ellenzéket egyetlen ember vezeti. Ha többen lennénk, nem mérgezhetnének meg mindnyájunkat”

– nyilatkozta korábban a Deutsche Wellének Julia Galiamina, orosz ellenzéki politikus.

„Az az elképzelés, hogy az orosz ellenzék egy vezető bebörtönzésével eltűnik, téves”

– véli Ondřej Soukup publicista.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a legtöbb politikai aktivista a múltban már elhagyta az országot. Azok, akik eddig maradtak, szintén a távozást fontolgatják.

„Egyértelmű jelzést kaptak, hogy körülbelül egy hetük van az ország elhagyására, különben börtönben végezhetik”

– mondta Soukup.

Ján Šír szerint jelenleg Alekszej Navalnij az egyetlen olyan személy az orosz ellenzékből, aki képes volt tömegeket megmozgatni. A most zajló eljárást illetően a különleges időzítésre is felhívta a figyelmet, hiszen jelenleg minden szem Oroszországra szegeződik az Ukrajna elleni invázió miatt. Az elmező szerint Oroszország most egyszer s mindenkorra megszabadulhat attól a fenyegetéstől, hogy egy politikai ellenfél ismét bekapcsolódjon a politikai életbe.

Alekszej Navalnijt a kedd délután ismertetett ítélet szerint kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése miatt. Emellett 1, 2 millió rubel pénzbírságot szabtak ki rá, a szabadulását követően pedig még egy évig korlátozzák a szabadságában. Az ítélet nem jogerős, Navalnij fellebbezhet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban