Na hlavný obsah

A Szlovákiába érkező ukrajnaiak, akik átmeneti menedéket igényelnek, vállalhatnak munkát az országban

A vállalatok számára nem újdonság a külföldről érkező munkavállalók alkalmazása, éppen ezért a háborús menekültek alkalmazása sem okozhat gondot.

A Szlovákiába érkező ukrajnaiak, akik átmeneti menedéket igényelnek, vállalhatnak munkát az országban
Ukrajnából érkezett menekültek kérnek segítséget Pozsony főpályaudvarán felállított ideiglenes információs központ önkénteseitől. Foto: TASR

A munkaerőpiacon elégséges lehetőség van az Ukrajnából érkezők számára is, állapította meg Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A munkaügyi minisztérium folyamatosan gyűjti a munkaajánlatokat, és ukránul teszi őket közzé az ua.gov.sk menekültek számára létrehozott információs portálon. Tény viszont, hogy Szlovákiába elsősorban anyák és gyermekeik érkeznek.

„Abban az esetben ha nem dolgozhatnak, mivel a gyerekeik még kicsik, vagyis 24 órás ellátást igényelnek, az ilyen anyák vagy apák, de akár nagyszülők szociális segélyt igényelhetnek“

– mondta Krajniak.

Az állásajánlatokban a legnagyobb kereslet gépjárművezetőkre, kőművesekre, gyári munkásokra és segédmunkásokra van. Munkaerőhiány viszont más foglalkozásokban is mutatkozik Szlovákiában.

„Hiány van ápolókból, egészségügyi dolgozókból, szociális gondozókból“

Az oktatásügyi minisztérium eközben az érkező tanulók integrálásán dolgozik. Honlapjukon ajánlásokat tettek közzé, ezekhez kell igazodnia az iskoláknak az Ukrajnából érkező tanulók esetében. A szülők számára a tájékoztatók elérhetők szlovákul és ukránul is, illetve ukrán nyelvű tanácsadásról is találhatóak információk. Az iskolák és tanulók módszertani felkészítését a minisztérium háttérintézményei online biztosítják.

– összegezte Martin Hošták a Munkáltatók Uniójának titkára.

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján a menekült gyerekek iskolába íratásának folyamatot is vázolta: a menekülteknek először menedékjogot kell kérvényezniük, ezután az általuk választott iskolában be kell mutatniuk az eljárás megkezdéséről szóló igazolást.

„Ezt követően az iskola felméri a tanuló képességeit, és a megfelelő osztályba, évfolyamba sorolja“

– mondta Gröhling.

A miniszter azt tanácsolja az iskoláknak, hogy az adott tanulót életkora alapján feltételesen sorolják valamilyen évfolyamba, és biztosítsanak számára nyelvkurzust. A nyelvtanulást vezető oktatót az iskola igazgatójának kell biztosítania, és ezt követően kérvényezheti a nyelvkurzus kiadásainak fedezését az úgy nevezett egyeztető eljárás során. Amennyiben az intézmények kiadásai az új tanulók miatt növekednének, ezt szintén az egyeztető eljárás során lesz lehetőség megoldani. Gröhling hozzátette, hogy ha új osztályokat kell nyitni, az oktatásügyi minisztérium téríti az osztályok felszerelését.

A minisztérium azt tanácsolja az igazgatóknak és tanároknak, hogy tanulóikkal beszélgessenek az új tanulók lehetséges érkezéséről, hogy felkészítsék őket erre a helyzetre.

„Nemcsak az a célunk, hogy beültessük az ukrajnai tanulókat a padba, hanem az is, hogy olyan iskolai környezetet teremtsünk, ahol segítségre és támogatásra találnak“

– fogalmazott Gröhling.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban