Na hlavný obsah

Helyzetkép: betörések Kijevben, elesett Melitopol

Az este folyamán tovább tomboltak a harcok Ukrajna szerte, harcok dúltak Kharkivban, Kijevet több irányból támadják, heves utcai harcok mindenütt várostól keletre, Szumi városában, Odesszától délre, Maripul körül és Kijevben az ország fővárosában, rakétatámadás ért több várost, számtalan civil épület sérült meg.

Kijev, 2022.02.26 13:00-ig
Foto: Pátria Rádió

Reggelre az orosz fegyveres erők főparancsnoksága és ukrán források is megerősítettek Ukrajna délkeleti részén fekvő Melitopol elestét. A várost több irányból, ahogy a tenger felől is, sikeresen megrohamozták az orosz alakulatok. A város elfoglalása utáni helyzetről egymásnak ellentmondó hírek keringenek, az orosz állami TASSZ hírügynökség jelentése szerint a helyiek piros zászlókkal köszöntötték a megszálló alakulatokat.

Nehéz estét élt meg az ukrán főváros péntekről szombatra virradóra. Elszórt információk alapján nehéz körvonalazni a helyzetet. Egyes források szerint az orosz hadsereg megsemmisítette a kijevi hőerőművet. Harcok voltak a Peremohy sugárúton közel a kijevi állatkerthez. Robbanásokról adtak hírt a Beresteyskaya metróállomás felől, ahol súlyos harcokban sikerült visszaverni az orosz erők támadását, elpusztítva több orosz katonai járművet is. Jelenleg leginkább úgy fest, hogy az orosz deszant erők hajtanak végre betöréseket és az sem kizárt, hogy a védelem gyenge pontjait keresve, az orosz főerők szombat délig sem északnyugatról, sem pedig északkeletről nem érték el még várost.

Kijev, valahol a Beresteyskaya metróállomás környékén

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága szerint Kijevtől északkelete a főváros határában feltartóztatták az orosz előrenyomulást a Vishhorod, Bucha, Borodyanka vonalon.

A pénteki nap folyamán a Kijevtől mindössze 10 kilométerre északnyugatra található Bucha települést az orosz deszantosok foglalhatták el. A város mellett található Antonov-repülőtér az elmúlt napokban többször is gazdát cserélt. Péntekről szombatra virradóra orosz deszantosok egy Il-76 katonai szállítógéppel próbáltak leszállni az elfoglalt repülőtéren, de az ukrán légvédelem lelőtte a gépet.

Ukrán források szerint péntek estig a harcokban 198 ukrán állampolgár vesztette életét a sebesültek száma pedig 1115 civilek és katonák. A Kárpátalja.ma közlése szerint két kárpátaljai katona is már elesett a harcokban, a neve alapján legalább az egyik magyar. Ukrán források szerint feltételezhetően 3500 orosz katona esett eddig a harcokban.

A napokban több tucat szabotőrt fogtak el az ukrán civilek, katonák és rendőrök. Péntek óta érkeznek be olyan elszórt hírek, hogy több ukrán nagyvárosban is, lakóházak tetején találtak élénk színű kereszteket. Egyelőre nem tudni azt, hogy milyen céllal kerültek oda. A beszivárgó orosz diverzánsok miatt a külföldi tudósítok munkája sem könnyű. Pénteken a Telex stábját tartóztatták fel ukrán hatóságok, aznap délután pedig egy nyugati tudósítóra (Charles Stratford) és csapatára lőttek rá szintén ukrán biztonságiak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Elemzések rovatban