Na hlavný obsah

Helyzetkép: Az ukrajnai háború második napja

Az ukrán háború második napján az orosz invázió lassan tovább gördül és bár az ukrán hadsereg minőségi és létszámbeli hátrányban van, úgy tűnik ez a különbség mégsem olyan számottevő.

Foto: ft.com

A pénteki nap eseményei leginkább három település körül koncentrálódtak. Mariupol városát délen, közel Donyeckhez az orosz erők megpróbálják elfoglalni. A város 2014-ben kishíján a szakadárok kezére került, de az ukrán hadseregnek sikerült felszabadítania. Mint a szakadár területekhez egyik legközelebb fekvő nagyváros számítani lehetett rá, hogy az orosz hadsereg megpróbálja majd elfoglalni. A város körül egész nap fegyverropogást lehetett hallani és bár több egymásnak ellentétes hír is szárnyra kapott a város péntek délben még ukrán kézen volt.

Az orosz invázió másik fontos frontja Konotop körül van kialakulóban. A városba még csütörtök dél körül egy orosz hadoszlop érkezett, de előrehaladása a város határában megakadt. A konotopi beékelődés feltételezhetően fontos része az orosz haditerveknek. Ez a művelet egyrészt Kijev elfoglalása szempontjából lehet fontos, másrészt az orosz-ukrán határ áttörése szempontjából, az ebben a régióban települt ukrán erők elszigetelésével az ország északi része kerülhet veszélybe.

A pénteki nap abszolút főszereplője Kijev. Az általános orosz katonai doktrína a főváros mihamarabbi kiiktatását tartja fontosnak minden hasonló helyzetben. Ez a meglátás Ukrajna esetében is meghatározónak tűnik. A feljebb említette konotopi előretörés ugyanis csak az egyik azok közül a támadóékek közül, amik a főváros irányába mutatnak. A Kijevtől északkeletre található Csernyihiv körül péntek délelőtt súlyos harcokról adtak hírt és úgy tűnik az ukrán hadsereg, felvéve a kesztyűt itt is sikeresen feltartóztatta a támadókat. Az elszórt információk alapján viszont úgy tűnik, hogy az orosz támadók kelet felé próbálják megkerülni a várost.

Csütörtök egyik kiemelt híre volt, hogy az orosz erők súlyos harcok árán, de elfoglalták Csernobilt és a régiót. Az erőmű környéke viszont egy mocsaras erdős terület és péntek délelőttig úgy tűnt nem sok haszna van ennek a terültnyerésnek. A Csernobiltól délre található Ivankyv településen látszólag szintén megakadt a támadás lendülete, az ukrán hadsereg, felrobbanva a város egyetlen közúti hídját némi levegőhöz jutott.

Ez a lépés viszont még messze nem ad okot a bizakodásra, orosz terepjárókat, teherautókat, páncélozott csapatszállítókat lehettet ugyanis látni Kijev külvárosaiban, külterületein. A Kijevtől mindössze 10 kilométerre északnyugatra található Bucha települést péntek délutránra orosz deszantosok foglalhatták el, ahogy a város mellett található Antonov-repülőteret is. A támadók már csütörtökön is hatalmukba kerítették egyszer a fontos objektumot, de az ukrán gyorsreagálású erők az este folyamán kiszorították őket a repülőtérről és környékéről. Péntek reggelre viszont újabb deszantalakulatok szivárogtak a környékre. Egy kis csoportnak sikerült ukrán katonai járműveket és egyenruhákat szereznie, majd sikeresen betörtek a fővárosba, de a Kijevet védő biztonsági erők a városközponttól nem messze megsemmisítették a támadókat.

A kijevieket péntek reggel is szirénák ébresztették, a város több épülete is rakétatalálatot kapott és jelenleg úgy tűnik, hogy az oroszok csütörtöki villámgyors győzelemről szőtt tervei kútba estek. A fővaros lakosai metróban és óvóhelyeken húzták meg magukat, de aki tehette a nap során összepakolt és igyekezett elhagyni a várost. A kijevi vasútállomások megteltek menekülőkkel. Mindeközben a lakosok egy része a maradást választotta és fegyverkezik. Az ukrán védelmi minisztérium szerint ez idáig 18.000 lőfegyvert adtak ki civileknek. Az ukrán nemzeti gárda egységei védelmi pozíciókat vesznek fel Kijev több pontján, az ukránok a főváros védelmére készülnek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Elemzések rovatban