Na hlavný obsah

Megszavazták a kormánykoalíció végét?

A Sme rodina és a Veronika Remišová vezette Za ludí maradék képviselőin akadt fenn tegnap az igazságügyi reform a parlamentben.

Megszavazták a kormánykoalíció végét?
Foto: TASR

A csomagban négy törvényjavaslat szerepelt, ezek közül a képviselők hármat megbuktattak. Csupán egyet, a járásbíróságok székhelyeinek módosítását engedték részletes vitára. Így például a kerületi bíróságok átalakítása egyetlen szavazat híján megbukott – a javaslatcsomag a kormányprogram része volt.

Néhány napja a kormánykoalíció még tudta szállítani az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást elfogadásához szükséges szavazatokat – ha némi kacskaringóval is, hiszen azt a Sme rodina elnöke Boris Kollár és néhány társa nem szavazta meg. 

Tegnap tehát megszavazták a kormánykoalíció végét?

A politikai elemző Soltész Árpád szerint az már régen megtörtént, még akkor, amikor a Sme rodina külön utakon kezdett járni.

A bírósági reform, mely az antikorrupciós program legfontosabb része volt, bukott meg a parlamentben. Nem csak Mária Kolíková igazságügyi miniszter, hanem Igor Matovič is, mint ennek a politikai formátumnak a vezetője, lett leszavazva. A legviccesebb az, hogy a törvényjavaslatok egyike egy szavazat híján bukott meg, mert Gyimesi György sem szavazta meg, aki Igor Matovič legközelebbi politikai szövetségese – tehát ezen múlott a volt miniszterelnök korrupcióellenes víziója…  – mondta Soltész.

Egy cizellált, skandináv politikai kultúrával rendelkező államban Eduard Heger kormányfőnek is és kormányának is le kellene mondania, de Mária Kolíkovának mindenképpen. Lehet ezt a reformcsomagot „okosba” megoldani még, de tegnap a közvélemény előtt és morálisan akkor is megbukott. Kérdés egyáltalán, hogy van-e értelme végszavazásra vinni majd a maradékot, hiszen a nagy egész nélkül a töredékek sem működhetnek.

A Za ludí bosszúból szavazhatott a javaslat-csomag ellen, a Sme rodina már hosszabb ideje inkább az ellenzék része – Peter Pellegrini és a Robert Fico pedig veszélyeztetve érzik magukat az antikorrupciós csomag által, így nem csoda, ha összefogtak akár a szélsőjobbal is, a fasiszta pártokkal. Számukra inkább elfogadható egy diktatúra, amelyben biztonságban vannak – állítja a politikai kommentátor.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban