Na hlavný obsah

Állampolgárság, másodrendűség és egy „mégsembukottmeg” kormánykoalíció

Grendel Gábor, a parlament alelnöke, az OLaNO képviselői klub tagja hosszas fontolgatás után, jobb híján szavazta meg az állampolgárságról szóló törvény leújabb változatát.

Állampolgárság, másodrendűség és egy „mégsembukottmeg” kormánykoalíció
Grendel Gábor Foto: TASR

Képviselőtársa, Gyimesi György ellene szavazott, de tartózkodott egy másik koalíciós képviselő is, aki ezzel a kérdéssel foglalkozott, nevezetesen Ondrej Dostál, az SaS-OKS képviselője is.

„Annyit sikerült javítani a törvényen, amennyiben a koalíciós partnerekkel meg lehetett egyezni. Való igaz, hogy nem vagyok elégedett vele, de valamiféle előrelépést érzek a mostani változatban is.“  – mondta Grendel, aki szerint a következő időszakban még előkerül majd a törvény és megpróbálnak javítani rajta.

A képviselő szerint tovább már nem lehetett halogatni a törvény végleges megtárgyalását, mert az amúgy is húzódott már egy ideje. Elmondása szerint lesznek olyan politikusok, aki szerint az elfogadott változat megfelel az európai normáknak, egyesek szerint pedig nem – s végeredményben mindenkinek igaza van, hiszen Európában is többféle megoldás létezik a kettős állampolgárság kérdésére.

Gyimesi Györggyel ellentétben nem érzi magát másodrendű állampolgárnak, de ha az állampolgársági törvényből indulunk ki, akkor tény, hogy azok, akiket hátrányosan érint ez a törvény, érezhetnek valami hasonlót. Nem tapasztalt a parlamenti vita során semmiféle magyarellenes hangulatot, szerinte senki sem fél a magyaroktól.

Grendel Gábor szerint az elfogadott törvényen már egy köztársasági elnök által kért normakontroll sem segít.
A parlament alelnöke szerint a tegnapi szavazást követően leginkább higgadtságra van szükség és sok tárgyalásra a koalíción belül. Azt, hogy párttársának, Gyimesi Györgynek gondja van az igazságügyi reformmal, tudni lehetett már korábban is, tudhatta azt az igazságügyi miniszter is. Grendel szerint az ő viselkedése is hagyott kívánni valót.

Egészen más dolog, ha egy 50 fős képviselőcsoportból egy-egy képviselő eltérően szavaz és más, amikor egy teljes képviselői csoport, egy frakció szavaz a reformokkal ellentétesen – nyilatkozta Grendel Gábor.

Másként látja a fennálló helyzetet a parlament alelnöke, Grendel Gábor, az OLaNO képviselői klub tagja. Szerinte van kormánykoalíció, bár egy posztjában ő is nyugalomra kellett intse koalíciós képviselő-társait.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban