Na hlavný obsah

A Villamos Művek igazgatója elégedetlen az atomerőművekre kiszabott speciális adó miatt

A kormány az elektromos áram drágulását szeretné kompenzálni az atomerőművekre kiszabott adóval.

A Villamos Művek igazgatója elégedetlen az atomerőművekre kiszabott speciális adó miatt
Foto: TASR

Igor Matovič pénzügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy az atomerőművek működtetői kötelesek lesznek egy speciális adót fizetni, tekintettel az áram drágulására. Elmondásuk szerint ez 50 millió eurónyi bevételt hozna az államnak csak ebben az évben. A kormány az állami költségvetésbe így befolyó összeggel az elektromos áram drágulását szeretné kompenzálni

A kérdésben az egyedüli érintett a Szlovák Villamos Művek. Branislav Strýček, vezérigazgató elégedetlenségének adott hangot a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az igazgató azt közölte, hogy valójában az adósság csúcsán érte őket a bejelentés, és úgy látja, a kormány nem számolt a tényleges következményekkel. A felmerülő problémákról a villamos művek vezetésével nem tárgyaltak, a kormány által elfogadott törvényjavaslatról is a sajtóból értesültek.

„A csődeljárás minden bizonnyal hetek kérdése, tekintettel arra, hogy márciusban elfogynak az anyagi forrásaink” – mondta Strýček a helyzet súlyosságáról, majd hozzátette, képtelenségnek tartja, hogy kiadásaikat fedezni tudják és még az új adót is ki tudják fizetni, amelyet már március elsejétől kötelesek.

A vezérigazgató az új adót diszkriminatívnak nevezte, mert csak az atomenergia előállítójára vonatkozik, de mint elmondta, a bősi vagy a zsolnai vízi erőmű is ugyanazon a piacon mozog. Azt is hangsúlyozta, hogy az árak külső tényezők miatt növekednek, és mivel három évre előre értékesítik az előállított áramot, a jelenlegi magasabb árak, nem jelentenek esetükben azonnali hozamot.

A főrészvényesek aktív kommunikációt várnak el a villamos művek vezetőségétől a kormánnyal szemben. Strýček kapcsolatba is lépett Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Richard Sulík gazdasági miniszterrel, terveik szerint még ma találkoznak.

A Szlovák Villamos Művek sajtótájékoztatóján szóba került az energetikai szegénység is, ennek kapcsán Strýček úgy nyilatkozott, ötleteik vannak ennek felszámolására, nyitottak tehát a kommunikációra, de a tegnap elfogadott javaslat ezt nem oldja meg, sőt a villamos műveket csődbe taszítja.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban