Na hlavný obsah

Nem csak a kenyértészta kel meg – de megnő az ára is

Az energiaárak emelkedése, az ukrán-orosz konfliktus kapcsán emelkedő kenyérgabona, illetve a kenyérliszt árának növekedése, a Covid következményei és az ezzel járó munkáltatói kötelezettségek és költségek: mindezeket kapjuk az asztalunkra akkor, amikor is megszegjük mindennapi ételeink egyik legfontosabbikát, a kenyeret.

Nem csak a kenyértészta kel meg – de megnő az ára is

Nem csak a kenyértészta kel meg, hanem annak ára is megnő: egy hullámban már árat emelt a rozsnyói BFZ pékség is, de nincs más választásuk, további áremelés várható márciusban. Lehetséges-e, hogy egy ponton már ez is „túlkel”, a választók nem lesznek hajlandók megfizetni a megemelt árakat és visszaesik a kereslet? Brúgos Anna, a BFZ társtulajdonosa szerint ezt nem érezték meg és nem tartanak tőle. A Covid korábbi időszakában, amikor a komolyabb lezárások voltak és néhányan otthon sütötték meg a kenyerüket, akkor volt némi kilengés, de szerinte aki számol, rájön, hogy drágább az otthon megsütött kenyér.

A cég légvonalban mintegy 60 km-es körzetben szállít péksüteményeket és több mint 50 embernek ad munkát. Ebből a szempontból sem mindegy, hogy fenn tud-e maradni – és ez érvényes a többi sütőipari vállalkozásra is. Kérdés, hogy lesz-e állami kompenzáció az energiaárak kapcsán, hogy hányan tudják majd tartósan, hosszú távon asztalunkra tenni azt a bizonyos mindennapit.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban