Na hlavný obsah

Mostohán bánik az állam a függetlenekkel

A február 3-i Nappaliban a magyarországi és szlovákiai független színházi, illetve kulturális szcéna helyzetével foglalkoztunk, de annak is utánajártunk, milyen helyzetben vannak a szlovákiai magyar függetlenek.

Mostohán bánik az állam a függetlenekkel
Foto: www.obcasnecas.ukf.sk

Magazinunkban a független színházi, illetve kulturális szcéna magyarországi és szlovákiai helyzetével foglalkoztunk.

Összeállításunkban megszólaltak:

  • (00:01 – 21:25) Megszűnik (a jelenlegi formájában) az egyik legismertebb független magyarországi színházi társulat, a K2 színház – a magyarországi helyzettel kapcsolatban Gáspár Annát, a Manna Kulturális Egyesület vezetőjét és Jászay Tamást, a Revizor főszerkesztőjét kérdeztük.
  • (21:26 – 32:52) Vidéki underground – a szlovákiai helyzetről Michal Dittével és Iveta Ditte Jurčovával, a Dosky-díjas báti Divadlo Pôtoň alapítóival és vezetőivel beszélgettünk.
  • (32:53 – 48:14) Ellátogattunk továbbá a dunaszerdahelyi NFG klubba, ahol a szlovákiai magyar függetlenek helyzetéről beszélgettünk a klub egyik vezetőjével, Tóth Lalival és Németh Gergely klubalapítóval, valamint a tantermi előadásairól ismert Vekker Műhely egyik tagjával, Benes Tarr Csillával.
  • (48:15 – 01:02:46) Összeállításunkban a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, egyben az Alternatíva fesztivál főszervezője, Varga Emese dramaturg is megszólalt, aki a nehézségeken kívül vázolta a szlovákiai magyar független színházi szcéna kitörési lehetőségeit is.

A Divadlo Pôtoň Színház vezetőivel, Iveta Ditta Jurčová rendezővel és Michal Ditte dramaturggal készült teljes beszélgetés szlovák nyelven. / Rozhovor s Ivetou Ditte Jurčovou a s Michalom Dittem po slovensky.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Elemzések rovatban