Na hlavný obsah

„Legyen a zene mindenkié”- interjú Kertész Attila karnaggyal.

Fábry Zoltán-díjas lett Kertész Attila pécsi karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnöke.

„Legyen a zene mindenkié”- interjú Kertész Attila karnaggyal.

Fábry Zoltán-díjjal tüntették ki a hétvégén Galántán megrendezett hagyományos magyar kultúra napi Csemadok-ünnepségen Kertész Attila pécsi karnagyot, címzetes egyetemi docenst. Kertész Attila a Magyar Kodály Társaság elnöke, a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja. Tanított a Pécsi Széchenyi Gimnáziumban, majd 40 évig vezette a Janus Pannonius Gimnázium és a Kodály Zoltán Gimnázium ének–zene tagozatát. 1995 és 2000 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatának igazgatóhelyettese.

Az általa alapított Bartók Béla Leánykarral, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskarral, valamint a Mecsek Kórussal és a Mecsek Nőikarral számtalan fesztiváldíjat, fődíjat és első helyet nyert Magyarországon és külföldön egyaránt. Kórusai állandó szereplői Pécs város rendezvényeinek, oratórikus előadásainak. A Mecsek Kórust és az általa alapított Mecsek Nőikart 2001-től 2015-ig vezette, mely két együttessel a kórus történetének eddigi legnagyobb nemzetközi sikereit érte el. A pécsi kórusmozgalom szervezése mellett zenepedagógusként kiváló művészeket adott nemcsak Pécsnek, de az országnak és a nagyvilágnak is. (forrás: www.art.pte.hu)

A Kertész Attilával készült beszélgetés a január 27-i, csütörtöki Nappaliban hangzott el. A műsorvezető Jakubecz László volt. Az interjút Sztruhár Izrael Diána rögzítette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban